Social Label, Eindhoven 2019

מעל שולחן ארוך, מול המסעדה של פיט היין איק (pietheineek) התנופפו להם פוסטרים ברוח. ראיתי אותם מרחוק. אי אפשר היה לפספס את הורוד-זהב המתנפנפים האלו. הם ממש קראו לנו לגשת. אז ניגשנו.

מילים בורוד זהב מעל כלים בכחול לבן. לא כחול לבן שלנו. כחול לבן של כלי חרסינה הולנדים טיפוסיים. אחרי השיחה עם סימון, שמיד תכירו, גיליתי מה הסיפור שלהם. ברוכים הבאים ל- Social Label

Social Label, Eindhoven 2019 פוסטרים המבוססים על משפטים שאנשים אמרו

השולחן עם כלי הקרמיקה ניצבו סמוך לביתן קטן שנתלו בו כל מיני מנורות מעוצבות, פוסטרים, מטאטאים ובגדים. עטיפת הספר עם פרצוף בעל עין עיגול ועין x משך אותי אליו. עשרות צילומים ומילים גוללו את החזון, העשייה ודרך ההתפתחות של התנועה הזו: Social Label.

Social Label, Eindhoven 2019

כשהתעניינתי בספר ניגשה אלי סימון קרמר (Simone Kramer) ושאלה אם אני רוצה הסבר נוסף. ברור… מסתבר שהיא ופטרה ג׳נסן (Petra Janssen) הן מיוזמי ומקימי Social Label. שתיהן באות מעולם העיצוב. שתיהן נשות חזון ומודעות חברתית. כל  כך רציתי להקליט אותה ולזכור בדיוק את האופן בו הציגה את העשייה, אבל זה היה נשמע מוזר לומר לה לחזור על כל הדברים המרתקים שוב אחרי ששוחחנו עשרים דקות. היא הזכירה לי את מישל הולץ מחנות ״מדפים״. חנות שגם היתה עם אג׳נדה, חזון וקידום יוצרים מקומיים. שתיהן נשים עם סטייל, עם הילה אסתטית ואהבה לעיצוב. הסיפור הזה הוא סיפורה של אשה, חברה וקהילה מיוחדת במינה.

סימון קרמר, ממקימי Social Label ואני, אינדהובן 2019

מי זה Social Label?

Social Label החל כפרויקט, גדל לארגון והיום מוגדר כתנועה. הביטוי נולד כמושג חדש עבור עולם העבודה. עבודה ופעילויות יומיומיות עבור אנשים הנמצאים ״מרחק משוק העבודה״. על ידי שילוב אותם אנשים בעבודה בקווי ייצור מוצרים מעוצבים המתאימים ליכולתם, מעניקה להם העבודה תחושת ערך מיוחד, חשיבות וכבוד. על ידי יצירת מוצרים אשר מוערכים בשל עיצובם הפונקציונאלי והאסתטי, אותם אנשים הרחוקים משוק העבודה מרגישים חשובים. ואנחנו, ששותפים לקהילה שהם חלק ממנה, הופכים להיות חברה בעלת כלכלה מכילה, כלכלה עם מחשבה על עיצוב חברתי – כלכלת סוציו.

Design by doing - Social Label, Eindhoven 2019
Impact First Not Finance - Social Label, Eindhoven 2019

מה Social Label עושים?

Social Label מפתחת ומייצרת קו של מוצרים מעוצבים בעלי משמעות, המייצרים מקומות עבודה עבור אנשים המתקשרים להשתלב בעבודה בשל בעיות בריאות מכל סוג. Social Label מגלה ומעצימה את התכונות האישיות המיוחדות של כל אחד מאותם אנשים, המורחקים ממקומות עבודה, מתאימה ומכשירה אותם לייצר עבודות אומנות המותאמת להם, תוך כדי יצירת קהילה פעילה ותומכת.

כל אחד מאותם קווי יצור נוצר על ידי קשר הדוק עם מעצב ידוע. אותו מעצב מגדיל את הפורטפוליו שלו על ידי כך שמעביר את קו הייצור למרכזים, הממוקמים במקומות המטפלים באנשים שהוצאו משוק העבודה. כך הוא תומך בגישה מבוססת ערך, כבוד אנושי, עיצוב איטי, תשומת לב וזמן. מוצרים אלו מונפקים, מוצגים ונמכרים על ידי עובדים במרכזי כוח אדם סוציאליים שונים.

הפרויקט התחיל ב- 2011. מעצבים, אדריכלים ואומנים יצרו קשר עם ארגונים מקומיים כמו ארגון שירותי הבריאות בניסיון וחיפוש אחר דרכים אלטרנטיביות לחיות ולעבוד יחד במסגרת חברתית. הפרוייקט הראשון היה בהנגת המעצב פייט היין איק, יחד איתו יצרו יצרני הסדנה Woodworks את אוסף הרהיטים בשנת 2012.

צורת עבודה זו זורעת באותם אנשים תחושת ערך ובטחון משום שהיא מערבת אותם בעבודה. ההשתתפות היא על בסיס הכישרון של אנשים ״מי שאתה זה מה שאתה עושה״. Social Label תורמת להגדלת אפשרויות התעסוקה עבור אנשים שרוצים יותר מכל להיות חלק מהחברה. וזה לא מסתכם בכך. הם גם חושפים את אותו ציבור לקהל הרחב, מספרים את הסיפור שלהם וגורמים לכולנו להתחבר ולהעריך את האחר. לבנות קהילה ממגוון.

במגזין OTTAGONO (מרץ 2014) הסוציולוג הצרפתי אלן טוריין טוען ש״אנחנו עוברים לעידן חדש בו דגמי העבר מתפוררים ומה שקורם עור וגידים הוא אלטרנטיבה חברתית המבוססת על אתיקה; עולם בו ההגנה על זכויות האדם יכולה להיות הזרע ליצירת קשרים קהילתיים. אנשים שהתמזל מזלם לעבוד בפרויקטים של שיתופי פעולה בינלאומיים עשויים לתמוך בהצהרה זו. הסיפוק המקצועי שמתעורר כאשר מתגבשות קהילות חדשות באמצעות פעולה אישית הוא עצום ומשכיח את כל חודשי הפיתוח הארוכים״.

יש להדגיש הם אומרים כי אין זה אומר שמדובר על מייזמי התנדבות, צדקה או אסטרטגיות לצמצום הפער בין המודל החברתי למודל הכלכלי.

 

“KOM”

אחד הפרוייקטים המרגשים שמשכו את עיניי היו כלי הקרמיקה ה״הולנדים״. ״Social Label״ ייזמו מיזם בין ארגון הבריאות Cello, Reinier van Arkel ובין המעצב הגרפי Edwin Vollenbergh מסטודיו Boot. אנשים עם מוגבלויות שכליות או עם בעיות פסיכולוגיות עובדים על כלי בית עם סיפור. הסיפורים של אותם אנשים מומחשים בצורה וויזואלית ב״כתובות קעקע״ ששוברות את הטאבו על נושאים אלו.

Social Label, פרוייקט ״KOM״, אינדהובן 2019

רובים ושושנים, לבבות חצויות בחרבות, כסאות גלגלים עם כנפיים, רובה מוקף בפרחים יפים, שלדים וגולגלות עם לבבות וכוסות קפה.

המעצב הגרפי Edwin Vollenbergh מסטודיו Boot ניהל עשרות שיחות עם אנשים המאושפזים בבתים לחולי נפש ותרגם את הסיפורים שלהם לוויזואלים שעוצבו בצורת מדבקות עם הרגשה של כתובות קעקע.

יש המון כלי קרמיקה בכל הולנד עם תמונות של הפרחים של ואן גוך, או נופים של ג׳רון בוש. אנשים קונים אותם כתרומה לאותם נזקקים או כי זה הדבר הנכון לעשות אומר אדווין. אבל לעיתים רחוקות כי הם באמת אוהבים את זה. זה בדיוק מה ש״Social Label״ לא רוצה שיקרה. העבודות שהם מייצרים הם מיוחדים במינם ועם סיפור, עם כוונה. עובדים עליהם מעצבים ידועי שם לצד אנשים שחוו או חלמו את אותם סיפורים.

Positive can change the world - Social Label, Eindhoven 2019

הבחירה במדבקות בסגנון ״כתובות קעקע״ קיבלה השראה מאותם אנשים שבוחרים לקעקע את גופם בנקודות זמן משמעותיות להם. לכל כתובת יש סיבה או סיפור מדוע נעשתה בדיוק בנקודת זמן זו. השראה נוספת הגיע לאדווין מאותם מדבקות שהיה אוסף במגירה ומשחק ומדביק בשעות נסיעה ארוכות ברכב.

הרעיון היה לעצב דפי מדבקות קלים לעבודה. הדפים חולקו לפי נושאים. כלי הקרמיקה שעליהם הודבקו המדבקות היו צורות בסיסיות של צלחות, כוסות וקעריות. הצבעים היו הכחול והלבן של כלי הקרמיקה המזוהים עם הולנד.

Social Label, Eindhoven 2019

אפשר לקרוא לזה טיפול בתרפיה אבל עצם העובדה שאותם אנשים קיבלו שכר עבור עבודתם, קיבלו הכרה אומנותית עבור הדימויים שהם המציאו ותורגמו לכדי וויזואלים, יכלו לשוחח בפתיחות ולשתף אחרים במה שעובר עליהם יצר קהילה מקבלת, יצר כבוד הדדי, יצר משמעות שונה למושג עבודה. ולא רק זה. עצם העובדה שכל עובד בחר בעצמו את השילובים המסויימים של המדבקות והדביק אותם כל פעם במקום אחר יצר כלי שאין אחד הדומה למשנהו. כל אחד יצירת אומנות בפני עצמה.

מדבקות איורים על פי חלומות של אנשים פגועים בנפשם, Eindhoven 2019

והמעצב, כמה שקינאתי בו. המעצב יצר השפעה חיובית בעולם בכלים בסיסים של עיצוב – הקשבה, סטוריטלינג ועיצוב. אני התרגשתי. לא הפסקתי לחשוב על כוסות הקרמיקה שהכנתי לשניים הפוך בבקשה. כוסות שכשיצרנו אותן ישבנו שרון ואני שעות והדבקנו את ה״דקאלים״ (אותן מדבקות שניתנות לשריפה על הכלים). מה אם היינו משתפים עוד אנשים בייצור שלהם? הולכת לבדוק את הרעיון הזה. 

Social Label, Eindhoven 2019

מחשבה ToGo

הכוח של חשיבה עיצובית בא לידי ביטוי בעשייה עיצובית! מה שלמדתי מהכרות עם סימון ומקריאת הספר (רובו). למדתי שכנות, אותנטיות, זמן לכל אחד מאיתנו, זמן לתהליכים, זמן לניסיונות ולתקשורת ברורה מובילים אותנו רחוק יותר.

Social Label היא ספר פתוח על עיצוב ועבודה. חשיבה עיצובית לא אפשרית ללא עשייה עיצובית!

אני רוצה לסיים במשפט שאומרת סימון קרמר (Simon Kramer):
״אל תתן לעולם לשנות את החיוך שלך. השתמש בחיוך שלך לשנות את העולם״.

 

מכירים עוד פרוייקטים שחשיבה עיצובית הפכה אותם לעשייה חברתית? אשמח לשמוע.

בנתיים מקווה שיצאתם אופטימיים מפה. אותי זה השאיר עם חיוך.
להתראות, שלכם בעיצובית מדוברת,

מינה.

הקליקו על התמונה על מנת להגיע לפוסט הפותח בו ניתן לקרוא על כל הנושאים של שבוע העיצוב באיינדהובן 2019:

2 Responses

  1. פוסט מאוד אופטימי. הראייה החברתית הבאה לידי ביטוי בעיצוב היא דבר נפלא. שמחתי לקרוא על כך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד בנושא