בשבוע העיצוב באינדהובן (פה) היו מספר ביתנים של שגרירויות. שגרירויות העיצוב העולמי. שגרירויות לעתיד, חלק מתוכנית נוספת של קרן העיצוב ההולנדית הפעם עם שותפים נוספים. שגרירויות שעוסקות בסוגיות חברתיות ולא פוליטיות.

מנקודת מבט שכיום כל תחום כמו טכנולוגיה, אקלים, גלובליזציה וכו׳ לא מהווים איום אלא אתגר והזדמנות, נבנו ישויות המנסות להתמודד עם אתגרים אלו. יחד עם מומחים, יצרנים, מעצבים, משתמשים וסוכני שינוי לקחה על עצמה הקרן את האתגר להתמודד עם הנושאים בצורה קצת אחרת. אין זה אומר שזה הפתרון. זה אומר שזה בדיקה וניסוי לעבר פתרון. 

פסלים מחומרים ממוחזרים כמו קרטונים, מוצרי אלקטרוינקה ושאירות עץ של ריהוט במתחם הגלריה של פיא ואן הייק

״יותר מתמיד, יש צורך במחויבות רחבה מצד מעצבים, מתודולוגיית עיצוב ומיומנויות. לעצב אפליקציות חדשות במוצרים ובשירותים, אך גם לספק לרשתות ולמערכות צורה ומשמעות. ואולי אפילו לתת לאופן העבודה שלנו יחד צורה שמקרבת אותנו לתוצאות. מעל הכל, מעצבים יודעים הרבה על אנשים או על משתמשי הקצה. אנו מאמינים כי אנו יוצרים את העתיד הזה יחד: עם משתמשים וצרכנים, עם תושבים, עם חברות ויזמים, עם ממשלות וקובעי מדיניות, עם מומחים וחוקרים. וכמובן עם הוגים יצירתיים, עושים ומייצרים. אנו מביאים יחד מעבדות עתידיות ומרחב ספקולטיבי. וגם לשם כך נראה כי השגרירות היא מקום מתאים ובטוח לנסות גישה חדשה, ולעודד אחרים לאמץ אותה או ליישם אותה עוד יותר.״ אנשי הקרן ושותפיה

בפוסט זה אתרכז בשגרירות של עיצוב בר-קיימא.

אימוץ התנהגות ברת קיימא

״אם לא עכשיו אז מתי?״ שבוע העיצוב ההולנדי קורא לנו לאמץ התנהגות ברת קיימא וצורת חיים של כלכלה מעגלית. השאלה העומדת במרכז כל העשייה של שגרירות זו היא כיצד אנו כעסקים, כמעצבים וכצרכנים יכולים ליצור שינוי?

מבחינתם השינוי יגיע מתיכנון מקדים, מראש, של מוצרים שיהפכו ברי קיימא, מוצרים שהכנתם צריכה להעשות בדרך של שיתוף פעולה ושקיפות. יצור כזה הוא דורש השקעה, מודלים עסקיים חדשים ובחירות ארוכות טווח שלא תמיד הפשוטות ביותר.

למעצבים תפקיד חשוב בכל הסיפור הזה לא רק מבחינת ייצור או חשיבה על המוצרים כבר בשלב הפיתוח שלהם, אלא בעיקר במה שקשור להתנהגות צרכנים. מעצבים יכולים לייצר חומרים שיעזרו באימוץ ושימוש במוצרים אלו. מי שמסכם את זה בצורה יפה הוא בפטיס בסרטון לפניכם.

החיפוש העקבי אחר חומרים חדשים

מעבר משולחן לשולחן הציג חיפוש אחר חומרים חדשים וברי מיחזור.

פריחה מחדש: חיים שניים לפרחים שהושלכו. סוג של ״צמחים יד שניה״ שנטחנים, מבושלים ונדחסים לשימוש חוזר כנייר עטיפה או כל דבר שיכול להחליף פלסטיק.
ייצור אריחי טארצו לאחר שריפת פסולת ביתית
יצור קופסאות, נייר ואריחים מקני סוכר ותירס מיובשים
סקטבורד - בדרך כלל מכילים שכבה של פלסטיק קל, שכבת פיברגלס ושרף סינטטי. עבור השרף הסינטטי בארט ורמוג׳י פיתחו אלטרנטיבה יותר ברת קיימא מסיבים טבעיים ושרף אפוקסי שחלקו ביולוגי.
גשר מכנפי טורבינות רוח משומשות

דגש נוסף: תחום המודעות למיחזור – לא מספיק יודעים!

למרות כל השיח על הסביבה ועל נושא המחזור עין הרבה אנשים לא מודעים מה ניתן למחזר ומה לא. לשם כך נוצר הלוח הגדול הזה הבנוי משושים. על כל משושה מצויין חומר אחר בתעשיית הייצור ואנו נדרשים לדעת מה מכיל כל מוצר והאם הוא יכול להיות ממוחזר.

האם ניתן למחזר את כל קרטון החלב שאנו משליכים לפח הכתום? מה עם נעלי ספורט? האם משהו בהם בר מחזור?

מיכל החלב שאנו תמיד זורקים לפח הכתום לא ממש בר מיחזור. בבלגיה אומנם ניתן למחזר את זה אך במחיר מאד יקר. בהרבה מקומות אחרים לא ממש מסוגלים להתמודד עם זה מהסיבות הבאות:

א. אותו מיכל מכיל גם פלסטיק ואלומיניום לציפוי הפנימי
ב. בגלל שהוא רטוב בפנים לא ניתן לשרוף אותו.

גם הנעליים בעיתיות למיחזור. לעולם לא נוכל להוציא נעל נוספת מאותם חומרים שמודבקים, גזורים או תפורים בפנים בגלל סוג הדבקים שמשתמשים בהם.

חברת Gielissen מתאימה עצמה לעולם החדש

חברת Gielissen מכריזה על צורך בשינוי ה- DNA שלה כדי שיתאים לעולם חדש, לעולם של קיימות. והיא אכן מקיימת: 300 דלתות שפורקו מבנין ישן הפכו לריהוט בלובי בנין חדש. הבניין הפך כולו לבניין מקיים – גג סולרי, מערכת החימום והמיים, חומרי הבנייה עצמם וגודל הבית. אפילו דלפק השירות בכניסה נבנה כולו מלבנים שפורקו מבנין ישן. שאפו!

The Innovation Powerhouse

Circo

Circo  הוא גוף שעוזר למעצבים ולייזמים לעצב את המוצרים והשירותים שלהם בדרך מעגלית על ידי סדנאות, שיעורים והחלפת ידע. בדרך זו הם מגבירים את השקיפות ואת היישום וההקמה של עסקים בדרך של כלכלה מעגלית.

אחד הפרוייקטים שנועדו לחנך, בעיקר מנכ״לים לנושא הקיימות היה משחק האי שהתבסס על חלוקת תפקידים לבעלי הענין הגדולים במדינה וסוג של משחק מונופול בינהם. המטרה כיצד לאזן בין רכישת מפעלים מזהמים, כמות טיסות בין כל מיני מדינות ושמירה על שגשוג התיירות שמהווה אחוז רציני בכלכלות של מדינות אך גם אחראית על זיהום מהותי.

חדר עצום תפסו איקאה. מעליה בגרם המדרגות לצד סיסמאות רלוונטיות ועד תערוכה שלמה המסבירה כיצד היא מאמצת את הכלכלה המעגלית.

איקאה בתנופת עשיה של כלכלה מעגלית

חזרה לארץ. אחרי כל כך הרבה השראה בנושא עיצוב בר קיימא קשה לחזור. קשה לחזור ולגלות שבתל אביב מבטלים את ההפרדה של מחזור האשפה. קשה לחזור ולשמוע שאנו מתעסקים בעיקר בשקיות ובקשיות כששם אתם הולכים ברחוב ובאתר בניה יש 3 מכולות שנועדו להפריד סוגי אשפה! אבל אני אופטימית. כולי תקווה שמשהו בכל זאת ישתנה. ולראיה בית ספר בתל אביב הזמין מהבלוג פוסטרים בנושא קיימות לשם הסבר לדור הצעיר!

תחשבו פעמים לפני שאתם משתמשים במשהו.
שלכם בעיצובית מדוברת,
מינה

הקליקו על התמונה על מנת להגיע לפוסט הפותח בו ניתן לקרוא על כל הנושאים של שבוע העיצוב באיינדהובן 2019:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד בנושא