אודות ה״פרוייקט״
אלבום זה הוא סיפור המסע שלי לפולין כהורה מלווה עם תלמידי י״א, אורט גבעתיים. זהו אלבום של כ-700 עמודי תמונות, מפות, הסברים ועשרות סיפורים היסטוריים, המספר את סיפור המסע. סיפור על ימיה המפוארים של הקהילה היהודית, על תרבותה העשירה לפני המלחמה ועל פולין. זהו סיפור על החסידות, על הציונות ועל העם היהודי, המעלה סוגיות לגבי עתידנו. זהו מסע של פרטים ושל קבוצה, מסע של זכרון והנצחה ומסע אל האנושיות וגבולותיה.
כוונת האלבום לתעד ולספר על המקומות שהיינו, על הביחד של הילדים ועל הדברים שנחשפנו אליהם, הכול במטרה להעביר את חשיבות המסע. להעביר הלאה את ההיסטוריה העשירה שלנו. שלא נשכח. סוג של סיפור מדור לדור.
הרקע
עם שובי מהמסע נפגשתי עם חברים ולקוחות וכל אחד מהם (אם רצה או לא) היה צריך להקשיב לסיפור קטן מהמסע. להפתעתי חלקם הביעו התנגדות למסע: ״זו שטיפת מוח״, ״מספיק גדלנו על כל סיפורי השואה״, ״זה מסע לאומני מדי – הכול כדי שיתגייסו ליחידות צבאיות״ ועוד ועוד. הופתעתי לחלוטין. ידעתי שהנושא טעון ושלא כולם בעדו, אך בעיקר חשבתי שהסיבות תהינה כלכליות. לא תארתי לעצמי מה תהיה עוצמת ההתנגדות.
הבנתי כי חלק מההורים לא באמת ידעו מה מתרחש במסע. חלקם לא יצאו למסע כזה, חלקם שמעו חלקי סיפורים או נחשפו לחלק קטן מהתמונה הכוללת. הורים שגם לא היו במסע וגם בעלי ילדים, שטרם יצאו למסע שכזה, היו הכי מפוחדים מהלא נודע. גיליתי גם כי יש הרבה בתי ספר שבכלל לא מרשים להורים להצטרף ואלו שכן מרשים מנהלים דיון שלם על מה בעצם תפקיד ההורים המלווים במסע.
החלטתי לאסוף את הכל לאלבום מסודר. בהתחלה חיפשתי אלבומים באינטרנט. לקבל השראה ולראות מה כבר עשו בנושא. האלבומים שמצאתי היו שטנץ של מסעות. אותן תמונות קבוצתיות (כאלו שחייבים להראות, ובצדק, כי אחרת יגידו שלא היינו שם ). פתיח של המנהלים וקצת מאד על המקומות וההיסטוריה.לא כך דמיינתי את האלבום. רציתי משהו שיספר את כל מה שסיפרו לנו. חיפשתי השלמות לדברים שלא זכרתי או לא הייתי בטוחה בהם ותוך כדי שיטוט באינטרנט נסחפתי והוספתי חומר נוסף שנראה לי רלוונטי. כתבתי על האדריכלים של האנדרטאות, על משלים וסיפורים של מקומות, צילמתי את סעודת השבת, את ימי ההולדת לילדים שיום הולדתם חל במסע ועוד ועוד. כל החומרים אוגדו לאלבום מקיף שסודר בסדר כרונולוגי, עם אפשרות לעבור מיום ליום וחזרה על ידי לינקים. צרפתי מפות על מנת לתת תחושה של מיקום בתוך פולין, וגם זה מאפשר למי שירצה לערוך את המסע בעצמו לדעת לאן להגיע. לא השארתי שום תמונת ילד בתיקיה כדי שכל אחד יוכל למצוא את עצמו שם. לבסוף העלתי את הקובץ בצירוף מספר סרטים לרשות כולם. תקראו תראו.
עיצוב של שינוי
חודש לאחר חזרתנו התקיים ארוע סיכום מסע. כל בית הספר התכנס ובעקבות המצגת נתבקשתי לספר ולהציג את המסע מנקודת מבט של הורה מלווה. סיפרתי סיפור אישי מלווה בתמונות והקרנתי את הסרט הבא שהכנתי מצילומים ביער הילדים:
שינוי מגיע לאט ולרוב במקומות לא צפויים. בקהל נכחה מישהי ממשרד החינוך שניגשה לשוחח איתי. בעקבות ההרצאה היא העלתה את נושא ההורה המלווה של המשלחות לפולין שוב לדיון במפגשי ההכנה שעורכים למורים, והפעם עם נקודות מבט והשקפה אחרות.
אני רוצה להאמין שהסיפור הוויזואלי שסופר באלבום והשיח שהתעורר בעקבותיו יהוו סוג של סיפור שמעבירים הלאה. אני גם מקווה שכשיראו – יבינו. יבינו כי ההצטרפות שלנו, כהורים מלווים, מאפשרת דיאלוג בקרב קהלים רבים יותר, שקיפות מירבית, וחינוך לקהילה הבנויה נכון: הורה – תלמיד – מורה. הורה שנחשף למסע הוא דף בספר העם היהודי. אני מדמיינת הורה וילד שיעצרו ויתעכבו על תמונה או על הסבר וימשיכו לספר את ההסטוריה מדור לדור – הדרך הטובה לשמר את הזכרון האנושי. אז תעבירו את זה הלאה…
עמודים לדוגמה
צפייה או הורדה של האלבום
האלבום בפורמט PDF עם לינקים אינטראקטיבים.
לחיצה על הלינק PolandJourney2014 תפעיל את המצגת. צפייה מהנה.
במידה ולא מותקנת על מחשבכם תוכנת Acrobat Reader עליכם להתקין אותה (התוכנה חינמית) על ידי לחיצה על הקישור הבא: https://acrobat.adobe.com/il/en/products/pdf-reader.html