וינה – חמישה ימים בין היסטוריה וחדשנות
בית » עיצובית מדוברת » אחריות תאגידית וקיימות » וינה – חמישה ימים בין היסטוריה וחדשנות
כל הנסיעה לוינה נולדה במקרה. חזרתי כולי בעננים מהטיול שעשיתי עם הבן שלי באיטליה (כאן) ועמית שנשאר בארץ אמר: ״יאללה תארגני משהו קצר של כמה ימים במזג אוויר קר, יש הפוגה קצרה בעבודה.״ החלק של המשפט הראשון היה יישים. השני פחות -באקלים הנוכחי כשכל אירופה מתחממת גם. השלישי נזיל. לקחתי לפטופ. לבסוף הוחלט וינה. מקום שאפשר לכסות בזמן קצר. לא היינו בה עדיין. ובערב קריר. הרעיון היה חופשה קלילה ורגועה. עמית ואני גילינו עיר מתוקה ויפייפיה, מלון הורס ויעד שלא אסרב לחזור ולשתות בו קפה לצד עוגות תפוחי עץ.
עיר של ניגודים
וינה הממוקמת על נהר הדנובה במרכז אירופה, קרוב לצ’כיה, להונגריה ולסלובקיה היא עיר של ניגודים. ניגודים שהחלו כבר בסביבות 1900 כשווינה המטרופולין נולדה, והמשיכו בכל היבט אפשרי.
במוזיאון לאופרד מוצגת תערוכה על אותם שנים. וינה מתוארת שם כעיר של ניגודים עזים – עיר של אצולה ואינטלקטואלים ליברליים לצד שכונות עוני, של שמרנות נוקשה ומודרניזם מתהווה, של אנטישמיות לצד פריחת הציונות, של חלום ומציאות. וינה הפכה לסמל של מקום של ניסויים ורעיונות כמנוע מרכזי להתחדשות, לכן גם רואים את אותה תקופה כמקור המודרניזם – מציור וספרות, דרך מוזיקה, תיאטרון, מחול ואדריכלות, כל הדרך לרפואה, פסיכולוגיה,פילוסופיה, משפט וכלכלה. קרקע הגידול לחיים אינטלקטואלים טופחה באמצעות דיאלוג וחילופי רעיונות מתקדמים ושנויים במחלוקת בבתי הקפה ובסלונים הרבים של העיר.
על העיר קראתי הרבה, על תקופות יפות ופריחה ועל תקופות קשות במיוחד ליהודים. הפוסט הזה הוא אתנחתא בין כולם. הטוב מבין כל העולמות שרק מגרד את קצה קצה המקלדת. הוא בעיקר מנסה לארגן את תחושת הזמן של העיר – של עבר והיסטוריה עצומה עם רצון של התחדשות.
המלון - Zoku Vienna והמיקום שלו
החלק החביב עלי זה מציאת מלון. פעם התנהלתי בתפיסה שמלון זה הכי פחות חשוב – מספיק הבייסיק- שיהיה נקי, מיקום מרכזי ומחיר הגיוני. עם השנים גיליתי שעובר לו חוט דק בין מלון שיכול לעשות לך את כל הטיול – למלון שיכול לבאס אותך לחלוטין. מאז אני תמיד מזמינה כמה מלונות ומבטלת בהמשך (תודה בוקינג על האפשרות). אני גם מנסה להחליט על הקונספט שבא לנו באותה חופשה.
אני משוטטת הרבה בין עיתונים וכתבות, כחלק מלהתעדכן בנושאי קיימות כי זה קשור לעבודה שלי כמעצבת בתחום. כותרת גדולה על זכייה במלון קיימות ועוד בוינה תפסה את עיניי. וכשפאסט קומפני ממליצים הם יודעים על מה הם מדברים. שיטוט מהיר באתר שלהם גילה את הקסם. מלבד הקיימות המלון היה כל כך אסתטי, מזמין, חם ומדוייק. אז חזרתי לבוקינג, גיליתי שהמחיר אטרקטיבי והזמנתי.
המלון סימל את העתיד בעיר כל כך ספוגה בעבר והסטוריה. הוא סימן חברה צעירים שהבינו כדור ארץ אחר ואפשר לעבוד ולחיות ולשמור על זה הקיים. בדיוק בגלל זה הקדשתי פוסט נפרד רק למלון Zoku עם הרחבה על מהו מלון מקיים, מה הייחוד בו ולמה כדאי לבקר בו. פירוט בפוסט ההוא. פה אפשר להמשיך ולטייל איתי בוינה.
כיצד בנויה העיר
העיר מחולקת לעשרים ושלושה רבעים כך שלמרות שהמרכז נחשב העיר העתיקה – הרובע הראשון כל שאר הרובעים מקיפים אותו ובמרחק נסיעה קלה בתחבורה הציבורית המעולה של העיר. העיר ההיסטורית וליבה של וינה, הייתה בעבר מוקפת חומה. החומה נהרסה ב-1857, בהוראת פרנץ יוזף הראשון, קיסר אוסטריה ואיפשרה לעיר להתפתח, להתרחב ולהתמזג עם עיירות שכנות. במקום החומה, נבנה ה”רינגשטראסה” – הטבעת, רחוב רחב המסמן את תחומי מרכז העיר ולאורכו נבנו מבנים ציבוריים, מבנים פרטיים, אנדרטות ופארקים.
איפה היינו ומה עשינו
מהר מאד הבנו שאולי וינה לא ענקית אבל כמות המוזיאונים, המוניומנטים והבתי קפה עצומים. לכן החלטנו לבחור כמה מהם ולטייל באיזורם. חלקם ידועים לכל וחלקם גילנו תוך כדי מקרה והיו חדשים לנו.
מקומות שהיינו בהם:
- קתדרלת סטפנוס הקדוש (Stephansdom) – מרכזה של וינה והקתדרלה החשובה ביותר באוסטריה. ה”שטפל”- צריח מחודד גותי המתנשא לגובה 136.7 מטר – הופך אותה לנקודת ציון עירונית בולטת הנראית למרחוק.
- בית האופרה הלאומי של וינה – משכן האופרה הלאומית של אוסטריה, מבנה מפואר שנבנה במאה ה-19, נהרס כמעט לגמרי במלחמת העולם השנייה ושוחזר בשנות ה-50 של המאה ה-20.
- רובע המוזיאונים בווינה – מרכז תרבות ואמנויות הכולל מספר מוזיאונים, בהם המוזיאון לאמנות מודרנית (מוּמוֹק) ומוזיאון לאופולד.
- מוזיאון לאופולד – נקרא על שם מוצגים מאוספיו של רודולף לאופולד. המוזיאון הוקם ב- 2001 במימון מדינה והבנק הלאומי של אוסטריה. יש בו את אחד האוספים הגדולים בעולם של אמנות אוסטרית מודרנית ביניהם אוסף היצירות הגדול בעולם של האמן שאגון שילה, בנוסף לגוסטב קלימט, אוסקר קוקושקה וריכרד גרסטל.
- מוזיאון לאמנות מודרנית (מוּמוֹק) – מוזיאון לאמנות מודרנית ברובע המוזיאונים בווינה שבאוסטריה.
- במוזיאון אוסף של כ-7,000 יצירות אמנות מודרנית, ואמנות עכשווית, בהן יצירות של רוי ליכטנשטיין, ג’ספר ג’ונס, יוזף בויס, פבלו פיקאסו, ואנדי וורהול. כשהיינו היתה תערוכה מיוחדת של ״שיתופי פעולה״.
- ארמון הופבורג Hofburg – ארמון קיסרי אוסטריה. מרכז האימפריה ההבסבורגית במשך מאות שנים. כולל את אחד מאוספי הנשק והשריון הגדולים באירופה, את בית הספר הספרדי לרכיבה, גנים מטופחים וכן מספר תצוגות מוזיאליות.
- בית העירייה של וינה – נבנה בסוף המאה ה-19 בסגנון התחייה הגותית. המבנה כולל מגדל שעון המתנשא לגובה 98 מטר.
- המוזיאון להיסטוריה של הטבע (וינה) – מוזיאון טבע הכולל תצוגת מאובנים, דינוזאורים, קונכיות, מינרלים, מטאוריטים וכן דגמים ופוחלצים של בעלי חיים רבים.
- נאשמרקט – שוק עירוני ותיירותי ביותר. מזכיר את שוק הכרמל רק בלוק סטרילי לחלוטין. ממוקם ברובע השישי של העיר, ברחוב וינציילה (Wienzeile), לאורך גדר נהר וין, ומשתרע על אורך של כ-1.5 קילומטרים. יש פה בית קפה נפלא שהיה שווה לשתות קפה ולאכול עוגת תפוחים ולהתבונן על הבתים המעוצבים המקבילים לו.
- ארמון שנברון – ארמונם בווינה של קיסרי האימפריה הרומית הקדושה והקיסרות האוסטרו-הונגרית. מחשובי אתרי התיירות באוסטריה ומוגדר כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק”ו.
- Figlmüller – היכל התהילה לשניצל הוינאי
- Central Café – מסע חזרה בזמן לשנים המפוארות של וינה. קפה משובח עם שטרודל תפוחי עץ וקרמשניט.
- בית הונדרטוואר – הבית המשוגע – בנין מגורים שתוכנן בסגנון אקספרסיוניטי על ידי האמן האוסטרי פרידנסרייך הונדרטוואסר, אותו אחד שעיצב את הבית המשוגע ברחוב הירקון אצלנו
תמונות מספרות
שניצל וינאי
קפה סנטרל ושטרודל תפוחי העץ
מחשבה ToGo
לפעמים נסיעה ללא תכנון רב לעיר שחשבת עליה משהו אחד מתגלית כהפתעה משמחת, כמו כד קסמים שמשתררים ממנו סיפורי עבר, עתיד, אנשים ואפילו קיימות. תנו צ׳אנס לסרנדיפיטי בחייכם.
שלכם בעיצובית מדוברת,
מינה פורטנוב
איזה כייפית וינה ואיזה תמונות מקסימות! שנה טובה מינה יקרה!
בהחלט. העיר הזו ממש הפתיעה אותי לטובה ונפלנו על מזג אוויר מושלם אז השיטוט בשטחי ההסטוריה העצומים היו מושלמים. כבר מתגעגעת לכל שטרודלי תפוחי העץ המושלמים האלו. שנה טובה יקירה.