תמונות: השפה הגלובלית החדשה
את תמונת גופת הילד הסורי, איילאן בן השלוש, שהופיע בכל העולם וגם בעיתון הארץ ניתן להבין בכל שפה. ברוכים הבאים לשפה הגלובלית החדשה – התמונות. זה היה נושא ההרצאה של מארן לוין, סמנכ״לית התפעול של אינסטגרם בכנס DLD בינואר האחרון. היא עמדה על הבמה והכריזה כי אם המהפכה של השנים האחרונות זה המעבר ממחשב למובייל. המהפכה של השנים הקרובות תהיה מעבר ממילים לתמונות!
בתור מעצבת תקשורת חזותית אני מתעסקת הרבה בדימויים. הרבה מהזמן אני מנסה לשכנע את לקוחותיי שתמונות הם שפה נוספת לספר סיפור. תמונה היא לא משהו שמקשט את הטקסט, כדי שהעמוד יצבע בצבע או יהפך יפה יותר. תמונה היא דימוי שהרבה פעמים משמש כטקסט עצמו. בשנה האחרונה העברתי הרצאה על איך להעביר מסרים באופן ויזואלי (תוכלו לקרוא על זה כאן). הפתיע אותי שאחרי ההרצאה נגשו אלי כל כך הרבה אנשים שאמרו שמעולם לא חשבו על משמעות הכוח שיש לדימויים להשפיע על אחרים.
בהרצאה של מארן לוין גיליתי נושאים נוספים בהקשר לתמונות. אביא כאן בקצרה כמה נקודות מעניינות מההרצאה. ההרצאה המלאה בסוף הפוסט.
1. אנחנו רוצים לתקשר טוב יותר
יש משהו מאד מהותי בדרך שאנשים מתקשרים כיום. בין אם אתה ייזם, שחקן, אקטיביסט, מנהל, מנהיג, חבר, הורה או ילד. לא משנה איזה תפקיד אתה מגלם. לכולנו שאיפה משותפת – לתקשר בצורה טובה יותר. בעזרת תמונות כל אחד מאתנו יוכל לשתף רגשות ולדבר בשפה גלובלית.
2. תמונות משנות שפה
מילון אוקספורד בוחר כל שנה מילה שהיא מילת השנה. הוא תמיד מאד ער לשינויים ולגורמים המכתיבים את השינוי בחברה. בשנת 2005 מילת השנה היתה פודקאסט. ב-2013 מילת השנה היתה סלפי. בשנת 2015, לראשונה אי פעם, מילת השנה היתה תמונה ולא מילה. היה זה emoji של פנים עם דמעות שימחה. תמונות, שכולם יכולים להבין, הפכו להיות המילים של העולם הגלובלי. זה מראה לנו בבירור כיצד התקשורת של העולם משתנה. אין ספק שלאינסטגרם חלק ניכר במהפכה זו. המילה אינסטגרם עצמה מורכבת מ- Instant ומ- Telegram. כלומר טלגרמות מיידיות של תמונות, שיכולות לדלג מעל מכשולים כמו מדינות ותרבויות, לגעת בלבבות וברגשות שיש לכולנו כבני אדם, ולשנות את השפה בה כולנו מתקשרים לשפה אחת גלובלית שכולנו מבינים.
3. אקטיביזם חזותי – תמונות מאפשרות לנו להיות הסטוריונים
פעם רק עיתונאים כמו סטיב מק׳קורי יכלו לצלם את התמונה של הילדה האפגנית במחנה הפליטים, צילום שהפך אייקוני, ובכך להביא לידיעתנו מה קורה שם. כיום אנו יכולים להחשף להרבה מאד סיפורים כי לכל אחד כמעט יש מצלמה בכיס. הרבה מאד סיפורים יכולים להפוך להיות אייקונים רק שהפעם יגיעו ממקורות אחרים. אנחנו נכנסים לעידן חדש של אקטיביזם חזותי, אומרת מארן.
מארן מביאה כדוגמה נוספת את תמונת הילד הסורי (ראה תמונה ראשית) שנסחף לחוף ואת קטי מיילר (Katie Meyler) שנבחרה לאשת השנה של טיים מאגזין. קטי העלתה לאינסטגרם שלה תמונות של אנשים בניגריה שנלחמים באבולה ואחד בשני. היא הצליחה לתפוס את הטרגדיה האנושית ובעזרת התמונות הצליחה להניע אנשים לפעול, אחרי שבמשך תקופה ארוכה לא חשבה שלמשהו אכפת בכלל. פעם ראשונה בהיסטוריה, אומרת מארן, כל אחד יכול להיות היסטוריון. דמיינו לכם מה היה קורה אם לכולם היתה מצלמה בכיס כשנפלה חומת ברלין. כיום, לא רק שאנשים חושפים בפנינו עשרות סיפורים אנושיים, הם גם מעלים בדרך זו את רמת המוסר ומניעים אנשים לפעולה.
4. תמונות פותחות דלתות לתעשיות ישנות
מה היה הסיכוי, עד לא מזמן, שמישהי אלמונית תהפוך לאומנית ידועה וציור שלה יבחר על ידי ג׳וצי? הלן החלה לצייר רק לפני חמש שנים כשאובחנה בסרטן שד. היא החלה להעלות ציורים שלה לאינסטגרם. כיום יש לה יותר מ- 200,000 עוקבים ותמונות שלה מככבות במטה של ג׳וצי.
דוגמה נוספת – שבוע האופנה בניו-יורק. עד כה אירוע זה היה פתוח למוזמנים בלבד. בשבוע זה בשנת 2015 – 44 מליוני אנשים עסקו באינסטגרם בשבוע האופנה. העולם החדש של השפה החזותית נתן לאנשים גישה לעולמות שקודם יכלו רק לחלום עליהם.
5. אותנטיות – גלו את הקול החזותי שלכם
מארן משתפת את הקהל בתמונת קפה שצילמה בהתחלה וניראתה כאלו העתיקה את הצילום ממשהו אחר. מתוך שיחה ומחקר עם הצעירים כיום ניתן לגלות זיוף וחוסר אותנטיות מקילומטר. לכן, מציעה מארן להיות הכי אותנטים שאפשר גם אם הצילום לא נראה הכי מקצועי. פשוט גלו את הקול החזותי שלכם.
ההרצאה המלאה:
Images: The New Global Language of the Internet (Marne Levine, COO at Instagram) | DLD16
לסיכום,
מארן לוין קוראת לכולם לבוא וללמוד להשתמש בתמונות במקום מילים. פשוט כי כל אחד יכול ללמוד את זה. יש לנו את היכולת להבין את השפה החדשה הזאת, לתקשר את החזון שלנו, את הייעוד שלנו ואת כל המסרים שנרצה להעביר לעולם. אולי כך ניצור עולם טוב יותר.
פוסט מצויין במיוחד לאחת כמוני שהרבה יותר ויז’ואלית מוורבלית.
ואיך אני מתה להיות אותה אלמונית שהתגלתה לעולם…(ששש..אל תגלי)
זה רק עניין של זמן העולם כבר התחיל לגלות אותך ואם לא את ממשיכה לגלות עולם. נראה לי הרבה יותר טוב 🙂
תודה ליאת. משום מה רק עכשיו ראיתי את זה. סורי בגדול. כנל אצלך
נהניתי לקרוא אחלה פוסט. הכנסת אותי לעולם שלך והיה לי מעניין
תודה ליאת. הנאה זה הכי חשוב 🙂
מינה, את סופרסטאר.
אם יכולתי לשבץ פה תמונה לכבודך, המילים היו מתנקזות לשם.
יופי של פוסט, מלמד, חכם ופותח עולמות…מניחה שהמעבר ממילה לתמונה הוא מה שהוא, לא טוב ולא רע, פשוט שינוי ואנחנו נצטרף להתנהג בהתאם.
תודה יקרתי איזו תגובה משמחת. ממך כזו מחמאה זה פי כמה וכמה. מצטערת שהגבתי קצת (הרבה) בדיליי.
מינה פוסט ממש מעניין! אהבתי. תודה.
פוסט מעולה
אין ספק שתמונה יכולה להעביר מסר מדויק- וצריך להבין איך להשתמש בזה.
תודה שלי. אני חושבת שתמונה בטוח מעבירה מסר אבל כוחה האמיתי ביצירת רגש שמניע לפעולה. תמונה עם כיתוב הופכת את המסר למדוייק באמת.
פוסט מצוין מינה, מחכים ומעשיר. בתור בחורה מאוד ויזואלית אני ממש מתחברת לחשיבות התמונות ושילובן איפה שרק ניתן. הדבר היחיד שמעציב אותי הוא שאנחנו יכולים להזדעזע עמוקות מתמונה, ואחרי דקה להכניס למגירת ההדחקה ולהמשיך לשוחח על דא והא
תענוג של פוסט.
אני עדין מהאנשים המאמינים בכוחן של מילים ביחד עם תמונה, (או בקיצור, וידאו 🙂 ). אבל ברצינות, אני חושבת שמילים (וסאונד) נותנות משמעות נוספת לתמונה, מחברות אותה לקונטקסט רחב יותר, לסיפור שמאחורי. זה לא מוריד מילימטר מהעוצמה של תמנוות, רק מוסיף להן עוד כח ומשמעות… תמונות הילד על החוף היא כ”כ חזקה ומעוררת אי נוחות בגלל שאנחנו יודעים את הסיפור מאחוריה.
תודה על פוסט מחכים ומעורר מחשבה 🙂
תודה חמוטל, אין ספק שהמדיה הכי חזקה היא וידאו בעיקר בגלל שילוב התמונה והמוסיקה והיכולת שלה לשלב הכול. מסכימה איתך שביחד זה עובד הכי חזק אבל אם תקחי מילה בודדת ותמונה בודדת הרבה פעמים התמונה תהיי חזקה יותר. המוח שלנו פשוט קולט את התמונות קודם.
פוסט מעניין, וחשוב במיוחד עבורינו.
מאוד מעריכה את הידע הרב שאת מפיצה ומשתפת איתנו, תודה
תודה אורית. משתדלת 🙂
פשוט תענוג מינה, הרגשתי כאילו אני יושבת ומאזינה לך בהרצאה שלא רציתי שתגמר. מעניין, וזורם, וקולח, וחכם ומעשיר. מינה כזה:)
מחכה לפוסט הבא…
איזה כיף לשמוע ועוד על הבוקר. מחמאה נפלאה להגיד כאלו את יושבת בהרצאה ולא רוצה שתיגמר. איזה כיף לי. בוקר טוב. המון המון תודה תמי.
נפלא זו מילה קטנה לפוסט הזה. הויז’ואל מקומו בעולם תופס תאוצה ואת נותנת פה בעזרתה של מארן לוין (בפעם הבאה תגידי לי אני אבוא גם לשמוע) פרשנות מושלמת למה הוא הפך בעידן החדש. אפשר לראות זאת גם בתקשורת הנוער, בתקשורת ברשתות החברתיות ואפילו במה בוחרים ענקיות האינטרנט לקדם. כל מה שויז’ואל לצידו. התגובות, בין אם טובות ובין אם קשות יוצרות שיח מהיר יותר, חזק יותר, לרוב גם עשיר יותר ובאמת כפי שכתבת, המדהים פה זה שכולם יכולים להיות שותפים לשיח הזה בזכות הטכנולוגיה (מצלמה לכל כיס) והעידן השיתופי (הרשתות החברתיות). כתבת מעולה. גומעת את מילותייך!!
תודה יקריתי. לא יכולתי לקרוא לך כי זה לא היה בארץ וגם אני לא נכחתי בהרצאה אבל בזכות הטכנולוגיה כאלו הייתי 🙂 הדיון המעניין הוא היכן אנו שמים קו, אם בכלל, מה מוסרי, מה לפרסם ותחת איזו כותרת. אצל בני נוער זה עוד יותר אקוטי.
פוסט מרתק ועשיר בידע ומחשבה! משווים או מתארים את שפת האימוג’י הקיימת היום כשילוב וחזרה לפיקטוגרמות שאיפיינו שפות עתיקות. אם כך, אז אפשר לראות באינסטגרם את עמוד הטוטם הראשי : )
נהדרת שאת. עמוד הטוטם הראשי זה גדול! אפשר לייצר מזה קונספט מטורף. תודה יקרתי
מעניין. ותודה על הידע והשפע שבך.
תבורכי
תודה ירדנה.
תודה מינה לפוסט בתחום מרתק .הכרות עם עולם תוכן מורכב ועדין בעומק ובאנושיות שבו. גם ההרצאה שצירפת מוסיפה המון . נהניתי, החכמתי . זכיתי לקבל ממך כול כך הרבה חומר למחשבה. אשמח לשמוע ממך עוד בנושא . בהצלחה בדף העסקי החדש. כול הכבוד למקצועיות שלך ולידע בנושא אולי בין החמים היום שיש בעולם החדשותי הפומבי וה – אישי
תודה יקירה. אני תמיד אוהבת איך את מצליחה להגיב בצורה כל כך עשירה לכל אחד ואחד. אכן ניתן לקחת את הנושא לכיוונים רבים. במקרה שלך הייתי אפילו עושה סדנת תקשורת על איך בני זוג תופסים את הצילומים אחד של השני והאם יש בצילומים מסויימים פורנוגרפיה של מערכת היחסים כמו שפה יש סוג של פורנוגרפיה של המוות. רצית חומר למחשבה 🙂
מעולה! בתור צלמת ומלמדת את רזי שפת הצילום, אני מסכימה עם כל מילה. איזה כיף של פוסט. תודה
תודה אביטל. אכן. אפשר לנתח שעות את הצילומים שכיכבו בהרצאה שלה.
היי מינה
ברכות על הבלוג שעבורי הוא חדש לגמרי. לא הייתי מודעת לזה שכבר כתבת. כיף לחפור בארכיון. נושא מעניין והרצאה מרתקת. אני קצת אמביולנטית בעניין והתמונה של הילד זו דוגמה טובה. לדעתי לא כל תמונה ראויה לפרסום. יש דברים שגם אם מושאים טובים לתמונה לא צריך להוציא לאור. העניין בהחלט מעורר דיון. ☺
בהצלחה רבה
תודה רבה אילנה. אכן אני כותבת יותר ממפיצה אבל זה יעבור לי מתישהו. לגבי תמונה ראויה או לא ראויה לפרסום – היתה כתבה נהדרת בהארץ שצרפתי אליה לינק בפתיח האם זו פורנוגרפיה של המוות או סיוע לפליטים. לצערנו סף הזעזוע החברתי שמניע אנשים לפעולה הופך להיות גבוה יותר ויותר ועובדה שרק אחרי תמונה זו קרה משהו. בתקווה לעולם טוב יותר. מינה
מינה ! איזה מדהימים הפוסטים שלך פעם אחר פעם וכמה אפשר ללמוד ממך אוף בא לי לשבת ולדבר איתך יום שלם כמה ידע וחכמה איזה יופי