את התשובה לכך גיליתי בתערוכה מרגשת בשם “האוסף הוא …”. זהו  אוסף העיצוב של לי אדלקורט שחבר לאוספי האומנות של מוזיאון ואן אבה בשבוע העיצוב ההולנדי 2022 ( DDW22) לי אדלקורט היא שם דבר בעולם הטרנדים, חזאית טרנדים בינלאומית מהראשונות בתחום. שנים שהיא מוציאה תחזיות טרנדים על אופנות וצבעים בקטלוגים מדהימים.  לאחרונה נתקלתי בה כשעצבתי את דוח ה- ESG של אבן קיסר. בדוח הצגנו תמונה מתחזית שלה יחד עם אבן קיסר בהקשר לטרנדים של משטחי מטבחים. הכל היה תחושתי, רגשי וקונספטואלי. כזה שבא לך שיהיה על מדף הספרים שלך.

בתקופת הקורונה אדלקורט הופיעה בזומים וקראה לחזרה לטבע ולפשטות אבל רק כעת, עם תרומת אוסף העיצוב שלה למוזיאון באיינדהובן, גיליתי כמה השפיעה על העיצוב ההולנדי ועל דורות של מעצבים הולנדים. היא היתה המנהלת המהפכנית של האקדמיה לעיצוב של איינדהובן בין השנים 1999-2008 ובמקביל, לאורך הקריירה שלה, תרמה בצורה משמעותית להתפתחות ולמשמעות העיצוב ההולנדי הבינלאומי. 

Photo by Thirza Schaap, ddw.nl

על שלט התערוכה במוזיאון ואן אבה נרשמו הדברים הבאים: ״מוזיאון ואן אבה מביא עיצוב עכשווי לתוך לב המוסד על ידי רכישת אוסף אדלקורט.״ מה זה אומר? זה אומר סוג של מהפכה: הכללת עיצוב לצד אמנות משנה את אופי האוסף ומרחיב את מה שמוזיאון לאמנות יכול להיות. השקפת המוזיאון התרחבה למצב בו מטשטשים הגבולות בין אמנות לעיצוב.

בשנת 1999 פרסם המוזיאון חוברת בשם: אוסף הוא רק אדם (A collection is just a person).

בהשראת דימוי זה – של האנשה – נבנתה תערוכה המציגה באופן משחקי שילוב יצירות אמנות עם חפצי עיצוב  מהאוסף של אדלקורט. חדרים חדרים בהם כל פעם הצעה ייחודית וסותרת של מה אוסף יכול להיות. לפי תפיסתה זהו אוסף שימשיך לחיות ולעולם לא יסתיים, דיאלוגים שונים ימשיכו להתפתח וקשרים חדשים יבנו ככל שהזמן יעבור.

באתר התערוכה מצויין כי ״אוסף אדלקורט נולד באיינדהובן ממעורבות עם סטודנטים, מרצים וחברים, ונראה שהוא מציג בצורה מושלמת את העידן שבו הוא נאסף. הפחד וחוסר הוודאות שמגיעים עם סוף המאה קיבלו אישור והוחמרו על ידי אירועי ה-11 בספטמבר… על רקע זה, חלקי העיצוב בספר מדברים על הסתרה ומיסוך, על התעללות בבעלי חיים ווירוסים, על ניהיליזם ועודף, על בדידות ויחד ועל העבר המחובר לעתיד. באותה תקופה, הרעיון של עיצוב זוהר הפך לבלתי מתקבל על הדעת והתפתח להיות דיסציפלינה אוטונומית הממוקמת קרוב יותר לאמנות… אלמנטים רבים תואמים לתנועת Arts & Crafts במחצית השנייה של המאה ה-19, שחיפשה גם היא חוויה משולבת יותר בין שני התחומים, המוקדשת להתערבות האדם בתהליך…״

ואומרת אדלקורט: ״האקדמיה לעיצוב איינדהובן הפכה לבית ספר אמיתי ותמשיך לעשות זאת כאשר בוגרים לשעבר מלמדים דורות חדשים ושואלים שאלות חדשות יותר. הפיכת העיר למעגל של גיוון. העברת קולקציית העיצוב שלי הייתה תהליך יפהפה ומלא תובנות במשך שנתיים מגיפה והעשיר אותי עוד יותר בהבנה גדולה יותר של זמננו, של חברה משתנה, ועומק הרגשות שלי״.

״האוסף הוא...״ - חוויה אמנותית של עיצוב ואמנות נטולי גבולות

בקטלוג המפואר שמלווה את התערוכה ומהווה מען ספר היסטוריה קצר על העיצוב של המאה ה-21 מנקודת מבט אוצרותית של אספן אחד,  מסבירה אדלקורט את כוונותיה ומעלה שאלות על אמנות, עיצוב ומצב האדם, וכך היא כותבת:

״האוסף הוא…״ הוא תערוכה בה עיצוב ואמנות מוצגים זה לצד זה ומנהלים בניהם דיאלוג. דיאלוג בו אנו רואים כיצד אמנות ועיצוב מתקרבים זה לזה וכמה עוצמתי הקשר שלהם יחד. בתערוכה אף רומזים כיצד הם צריכים אחד את השני וכבר לא מובחנים זה מזה. בתערוכה מוצגים תרחישים משתנים לגבי מצב האדם, הזמן בו אנו חיים והקשרים חברתיים. התערוכה שואלת שאלות על מה הוא אוסף למעשה. דימויים, קולאז׳ים ואובייקטים העשויים מדימויים מאפיינים את האמנות והעיצוב מאז ומעולם. איסוף של הרבה תקציבים קטנים ותערוכות אוטונומיות הופכות לאוסף מרתק המחזק את העידן הקולקטיבי. ומוסיף וכותב אוצר התערוכה, סטיבן טן טיה: ״היכן שהכאוס נכבש על ידי אמפתיה״.

״האוסף הוא שיתופי״ הוא חדר עם תחושה שנכנסנו לסלון של בית מתוך סרט. ניצבת בו ספה כשמאחוריה קיר תמונות עשיר. במבט ראשון נדמה שאנו בסלון רגיל של כל בית. התבוננות קרובה בפרטים מגלה עולם שלם של טוב, רע, היסטוריה, חברה, תרבות ומה לא… צפו בסרט ותבינו…

וכך ממשיכה כל התערוכה. כל חדר ״האוסף הוא...״

האוסף הוא פסטורלי …

האוסף הוא אדמה …

האוסף הוא אנושי …

האוסף הוא בדידות…

E

האוסף הוא בית…

האוסף הוא איסוף מחדש…

האוסף הוא אינסטנקטיבי …

האוסף הוא שיתופי …

האוסף הוא מחוייבות …

האוסף הוא שכפול/ריבוי …

האוסף הוא אבסולוטי …

האוסף הוא משחקי (צד שמאל)  …

האוסף הוא כניעה  …

מחשבה ToGo

אתם יודעים שאני אוהבת להשאיר אתכם עם שאלות למחשבה שלמעשה עולות גם בי ויכולות להוות פוסט בפני עצמו. מהו אוסף עבורכם? כיצד אתם תופסים את החיבור בין עיצוב ואמנות?

שלכם בעיצובית מדוברת,
מינה פורטנוב

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד בנושא